Ce spun organizațiile sportive despre alimentația sănătoasă

Grija unui stil de viață mai sănătos s-a infiltrat în ultimii ani în mintea tuturor. Fie că este vorba despre câteva kilograme în plus, despre un stil de viață sedentar sau despre probleme de sănătate abia apărute, oamenii stabilesc o relație de cauză-efect între lipsa unei alimentații sănătoase și aceste consecințe de lungă-durată. Mulți își propun să se hrănească mai sănătos, însă se lovesc rapid de o serie de probleme, de la prețul ridicat al alimentelor bio la lipsa timpului necesar pentru a-și prepara mesele acasă. Dacă adăugăm și tentațiile zilnice reprezentate de lanțurile de fast-food, combinate cu lipsa de disciplină în obiceiurile alimentare și cu lipsa de sport, începem să înțelegem de ce mulți renunță rapid la încercările de a-și schimba radical preferințele alimentare, mulțumindu-se cu diete haotice de scurtă durată.

Ce presupune o alimentație sănătoasă?

Organizațiile sportive de pretutindeni susțin că o alimentație sănătoasă trebuie în primul rând acompaniată de sport. Organizația Mondială a Sănătății recomandă oamenilor să facă mișcare în mod constant, cel puțin o oră pe zi. Astfel, se previne apariția diverselor probleme asociate, care pot crea complicații neplăcute pe termen lung.

În al doilea rând, un stil de viață sănătos are la bază consumul de fructe și legume. Se recomandă consumul a cinci fructe și cinci legume în fiecare zi, de preferat într-o stare cât mai proaspătă. Sucurile din fructe și legume sunt și ele benefice, cu mențiunea că au un aport caloric mai mare și că senzația de sațietate se instalează mai greu. De asemenea, nu trebuie să lipsească din alimentație cerealele, care sunt o sursă foarte importantă de fibre și care pot fi consumate atât la micul dejun, cât și ca gustare. Consumul de carne ar trebui să se axeze cu precădere pe pește și carne slabă, de preferat provenind dintr-o sursă sigură și bio. Alimentația sănătoasă este cheia unui sistem imunitar puternic și a unei vieți trăite la maxim.

Micul-dejun este cea mai importantă masă a zilei iar conform asociațiilor sportive, oamenii ar trebui să își dedice timp suficient pentru un mic-dejun sănătos și sățios, chiar dacă acest lucru impune mici sacrificii, de exemplu trezirea cu o jumătate de oră mai devreme decât în mod normal. Mulți oameni se grăbesc să ajungă la serviciu dimineața, preferând să doarmă mai mult și să sară peste micul-dejun, însă acest lucru e o greșeală. Micul-dejun asigură energia necesară pe parcursul zilei și reduce nevoia de supraalimentare seara.

În plus, organizațiile sportive avertizează împotriva exceselor. Sunt de evitat produsele tip fast-food, acizii grași saturați, dulciurile, snacks-urile sărate și prăjelile, deoarece nu sunt sățioase, pot declanșa rapid senzația de foame și pot fi consumate inconștient în cantități mari.

Nu în ultimul rând, foarte importantă e respectarea unui program de masă fix, deoarece această ritmicitate îi permite organismului să digere alimentele consumate anterior.