Ce înseamnă să fii sportiv în România
Nu este un secret pentru nimeni că românilor le place sportul. Îi unește sentimentul de apartenență la o familie mai mare, unită sub același steag, indiferent de poziția socială sau de mediul de care aparțin indivizii. Iar acest lucru poate fi constatat indiferent de sport. Românii au strigat la fel de tare și în 1994, pentru echipa națională a României care scria istorie la Campionatul Mondial de fotbal, și în 2019, pentru Simona Halep care își disputa titlul de campioană la Wimbledon. Au privit cu mândrie ascensiunea lotului de gimnastică feminin la fiecare Olimpiadă și s-au întristat constatând că, odată cu trecerea anilor, statul investește din ce în ce mai puțin în sportul românesc.
Nu există o rețetă a succesului pentru sportivii care doresc să aibă o carieră în sport. Sunt foarte mulți factori care pot contribui la succesul lor, dar nimic nu le garantează că își vor obține locul mult-visat pe nu-prea-întinsa scenă a sportivilor de performanță.
Lucruri de care ai nevoie ca să faci performanță în sport
1. Bani
Adevărul este că, în ziua de azi, sportivii au nevoie de o susținere financiară generoasă pentru a face performanță. Lipsa investițiilor de stat în sport a făcut ca marea majoritate a cheltuielilor să pice pe umerii familiei sportivului, care e de multe ori nevoită să facă cele mai usturătoare sacrificii pentru ca acesta să poată continua pe drumul pe care l-a ales. Nu este un secret faptul că mulți tineri talentați se lasă de sporturile practicate la nivel de performanță din cauză că nu își mai permit să le practice la nivelul corespunzător talentului lor. Cantonamentele, antrenamentele, echipamentul, concursurile – toate reprezintă oportunități și piedici aproape insurmontabile în același timp. Desigur, astfel de obstacole sunt mai ușor de trecut dacă faci parte dintr-un club sportiv care obține finanțări https://vladcazinopareri.com și care investește constant în sportivii săi.
2. Muncă
Nu e de mirare că foarte mulți oameni asociază în mod direct sportul cu sacrificiul. Sportivii care vor să facă performanță își vor petrece adesea toată copilăria, adolescența și o mare parte din tinerețe în sala de sport, antrenându-se, exersând aceeași mișcare de mii de ori și trecând prin aceeași rutină chinuitoare, zi de zi. Capacitatea de a fi disciplinat este cea care trage linia între sportivii buni și sportivii aproape buni. Partea pozitivă este că antrenamentele se infiltrează atât de adânc în viața sportivului, încât după un timp apare efectul bulgărelui de zăpadă, care îi oferă mereu avântul de care are nevoie. Dacă ți-ai petrecut câte 6 ore pe zi în sala de sport încă de când ai învățat să mergi, vei simți nevoia să continui, pentru a valorifica la maximum timpul investit de-a lungul anilor.
3. Psihic
Psihicul este de multe ori un element decisiv care determină clasamentul final la concursuri, campionate și olimpiade. De multe ori când se întâlnesc echipe sau sportivi cu același nivel de pregătire și cu aproximativ aceeași muncă în spate, lupta se dă la nivelul psihicului. Între capacitatea de a-ți păstra calmul în situații limită, de a nu te descuraja atunci când îți simți slăbiciunile în raport cu adversarul, de a folosi energia publicului în avantajul tău și o schemă de fotbal sau un salt la gimnastică artistică nu e nicio diferență. Ambele se învață și ajung să fie stăpânite în timp. Sunt un punct forte sau un element lipsă a oricărui sportiv.
4. Susținere
Susținerea clubului, a familiei, a antrenorului, a publicului și a prietenilor este adesea crucială pentru succesul sportivului. Dincolo de mașinăria pregătită de luptă, sportivul este un om cu sentimente și trăiri, care percepe succesul și dezamăgirile de 1000 de ori mai intens, din cauza presiunii care îi este pusă pe umeri de cei din jurul lui.
5. Timp liber
Orice sportiv are nevoie de timp liber pentru a-și cultiva pasiunile și pentru a-și dezvolta personalitatea dincolo de viața din sala de antrenamente. Nu de puține ori s-a întâmplat ca sportivii să clacheze și să renunțe la întreaga carieră, din cauza fenomenului de fruct interzis care apare atunci când îți dedici întreaga viață unui singur lucru.