De ce să te alături unei organizații sportive locale
Oamenii își propun deseori să facă mai multă mișcare, fie ca să slăbească, fie că i-ar face pur și simplu să se simtă mai bine. Dorința de a face mai mult sport în noul an e în mintea multora dintre noi la trecerea dintre ani, însă deseori ne confruntăm cu problema lipsei de motivație, iar apoi cu imposibilitatea de a ne disciplina și de a rămâne perseverenți până la îndeplinirea scopului. Astfel, planurile de a deveni chiar și puțin mai atletici sunt deseori abandonate după prima lună sau amânate cu amăgirea că nu e timpul potrivit pentru o astfel de schimbare.
Aici intervin asociațiile sportive locale, care oferă un mediu suficient de organizat și de bine pus la punct încât să-i determine pe oameni să nu renunțe la jumătatea drumului. Spre deosebire de sălile de fitness care au luat cu asalt orașele mari și mici deopotrivă, asociațiile sportive nu au cotizații foarte mari și oferă acel sentiment de apartenență la un grup, care motivează adesea indivizii să depună mai mult efort și să se disciplineze reciproc.
Ce sunt mai exact organizațiile sportive locale?
Organizațiile sportive locale sunt asociații înființate la nivel local, fie sub egida statului, fie de indivizi privați, care desfășoară regulat activități sportive tematice. Fie că este vorba de un club de alergat pentru începători, de o asociație de dans sportiv sau de un club de aikido, scopul acestor organizații este mereu același: să promoveze practicarea unui anumit sport, la nivelul asumat de conducerea respectivei asociații. E bine de știut că nu toate asociațiile sportive locale își propun să-și aducă membrii la nivel de performanță, fiind mai degrabă o bună modalitate de a învăța regulile și structura de bază a unui sport nou și de a-l practica din plăcere, la un nivel de amator. Desigur, se întâmplă des ca organizațiile sportive locale să identifice talente pe care să le transfere apoi la cluburi profesioniste. Cele mai multe asociații sportive solicită o cotizație lunară pentru a acoperi cheltuielile reprezentând salariile profesorilor, închirierea spațiului, eventualele deplasări, echipamentul și așa mai departe.
Cum se desfășoară activitatea într-o organizație sportivă locală?
Organizațiile sportive locale formează grupe de elevi în funcție de diverse criterii, precum nivelul de experiență (grupe de începători, intermediari, avansați), vârstă (copii, adolescenți, adulți sau pe categorii de vârstă) sau sex (grupe de fete, grupe de băieți, grupe mixte). Depinzând de mărimea grupelor și a asociației, întâlnirile pot fi stabilite de comun acord cu sportivii sau poate exista un orar prestabilit, pe care membrii trebuie apoi să se plieze. Spre deosebire de mersul la sala de fitness unde lucrezi singur și trebuie să găsești constant metode prin care să te motivezi, grupele sportive au avantajul de a oferi rigoare. Ele constau în oameni care trec prin aceleași dificultăți, care progresează simultan și care se pot încuraja reciproc în zilele în care motivația interioară nu mai e suficientă pentru a reuși. Membrii formează deseori prietenii care se dezvoltă apoi dincolo de asociație, pentru că încep să aibă lucruri în comun, iar mersul la ședințele clubului se transformă dintr-o datorie într-un hobby.
De ce sunt importante organizațiile sportive locale?
Organizațiile sportive locale promovează sportul și un stil de viață sănătos. Ritmul în care se desfășoară viața în momentul actual nu le mai permite oamenilor să facă suficientă mișcare și să aibă o alimentație corespunzătoare. Activitatea de birou încurajează un stil de viață sedentar, care determină un consum mai mic de energie și o stare permanentă de oboseală. Aceasta are apoi efecte la nivelul întregului corp, de la tendințe de îngrășare și obezitate la tulburări de somn și anxietate. Sportul este o modalitate eficientă și distractivă de a ne menține într-o formă bună și de a asigura funcționarea organismului la capacitate optimă.
În plus, oamenii se disciplinează rapid prin practicarea unui sport, învață să își gestioneze slăbiciunile într-un mod sănătos și devin mai fericiți. Diversitatea asociațiilor sportive existente crește posibilitatea ca orice individ să găsească un sport sau o activitate care să i se potrivească și pe care să o practice cu plăcere, oferindu-i beneficii pe termen lung. Obiectivul lor nu este neapărat să formeze sportivi care să concureze la nivel profesionist, ci să dezvolte abilitățile sportive în fiecare om care ia decizia de a învăța un nou sport sau de a-l practica într-un cadru organizat.